pátek 18. září 2015

MBTI typy


V minulém článku o MBTI jsem se věnovala obecnému popisu typologie a čtyř preferencí, na kterých je založená. Teď bych ráda napsala něco o určování MBTI typu a dala sem nějaký základní popis jednotlivých typů.

Na internetu najdete přehršle různých MBTI testů, které vyplníte, a oni vám vyplivnou, jaký jste typ. Klidně si nějaký můžete udělat. Ale já těm testům tak úplně nevěřím. Velice lehce se může stát, že vám prostě určí špatný typ. Otázky jsou totiž vytržené z kontextu a každý si je může pochopit po svém. Pokud se prostě fráze jako ‚konkrétní informace‘ nebo ‚idealista‘ používají takhle izolovaně, tak mohou znamenat spoustu věcí pro spoustu lidí. Pokud se strefíte do uvažování tvůrce testu, tak bingo, vyjde vám správný typ. Ale pokud ne, velmi lehce se může stát, že vám vyjde typ třeba úplně opačný.

Podle mě je pro určení typu nejlepší, když se seznámíte trochu podrobněji s jednotlivými preferencemi, pochopíte, k čemu se vztahují a co popisují a sami se rozhodnete, k čemu víc tíhnete. Zkuste si ještě jednou pročíst můj minulý příspěvek (tady) a tak nějak sami pro sebe si říct, co zní víc jako vy, v čem se víc poznáváte. Přesný typ si potom určíte pomocí písmenek, jak je to ukázané v tabulce na konci minulého článku.

Pravda, když budete takto otypovávat sami sebe, může se stát, že skončíte s typem, který chcete být a ne s tím, který doopravdy jste. Nicméně stejné nebezpečí hrozí i u otázek u testu. Abyste tomu zabránili, je dobré si třeba pozvat ke kontrolnímu typování někoho, kdo vás dobře zná.

Jakmile budete znát svůj typ, můžete směle podat výpověď v práci a zamknout se do pokoje, protože máte do konce života co dělat. Informacemi o MBTI je zaplněný celý internet a na rozdíl od vašeho oblíbeného seriálu se nové informace neustále objevují a objevovat nejspíš nepřestanou, takže si s MBTI můžete hrát forever and ever and ever.

A zde jsou už krátké popisky typů podle toho, jak je vnímám já.

ISTJ

Organizovaný, logický, realistický, konzervativní a tichý. V nejhorších případech zkostnatělý hnidopich (třeba Rimmer z Červeného trpaslíka), v nejlepších případech schopný strážce pořádku, zákona a tradic (třeba pan Spock). Je velmi těžké získat přístup k jejich pocitům a nějakému lidskému teplu uvnitř. Ale (většinou) tam jsou! Jejich střízlivé zájmy a preference (STJ) jsou ještě k tomu všemu uzavírány dovnitř (I), což z nich může dělat dost společensky nezábavné jedince.



ISTP

Pod tímto typem si vždycky představím kováře. Mlčenlivého, rezervovaného, sarkastického, zaujatého svou prací a zpravováním věcí. Přistupuje k věcem přímo bez zbytečných řečí, ale zároveň i trochu bez rozmyslu. Prostě kovář.



ESTJ

ESTJ je generál. Pokud by se o nějakém typu muselo říct, že má tendenci být agresivní, cholerický a rozkazovačný, byl by to tento typ. Ví co se má udělat a jak přesně se to má udělat a nebojí se vám to sdělit. Dobrá stránka toho všeho je, že jsou zodpovědní, rozhodní a odhodlaní chránit slabší.



ESTP

Jsou dvě verze: sportovní drsňák nebo okouzlující sukničkář. Jsou ukecaní, přesvědčiví, soutěživí a přímí. Zbožňují akci, výzvy a pozornost ostatních. Rychle se znudí, ale rychle je zas napadne něco, čím tu nudu překoná. Bart Simpson je ESTP.



ISFJ

ISFJ jsou prostě mamky. Starostliví, tradiční, praktičtí, citliví, obětaví a romantičtí. Nebo zdravotní sestřičky. Pokud je něčí mamka zdravotní sestřička, tak máte devadesáti procentní šanci, že je ISFJ. Naprosto geniální jsou ISFJ roboti – třeba Kryton nebo C-3PO.

U spojitosti ISFJ s roboty jsem se vzpomněla na zvláštní interakci mezi ISFJ a ENTP. Jako každé opačné typy mají mezi sebou silné napětí, ale přijde mi, že tato konkrétní dvojice víc než kterákoli jiná vytváří mimořádně vtipné situace. Jedny z nejgeniálnějších komediálních postav jsou ty, kdy ENTP herec nebo postava předstírá, že je ISFJ - to je třeba případ Krytona nebo Annie z Community. Neméně vtipná varianta je čistá interakce mezi ENTP a ISFJ postavami, jako je to třeba mezi C-3PO a R2D2 nebo taky mezi Tonym Starkem a Pepper. Z nějakého důvodu je tato dvojice opaků v MBTI prostě nejúžasnější.



ISFP

Tento typ je pro mě záhada. Je to sice smyslový typ, ale není moc praktický. Naopak, většinou je děsně zahloubaný, tvořivý a trochu mimoň. Takový typický introvertní fotograf anebo malíř. Využívá sice smyslové vjemy a detaily, ale prožívá a zpracovává je do hloubky a na základě toho pak jedná (tvoří). Zvláštně v sobě kombinují hloubku a jednoduchost.



ESFJ

ESFJ jsou speciální typ mamek a to americký mamky. Nebo prostě extravertní, žeáno. Často se také vyskytuje u kamarádek, které s vámi budou probírat vaše problémy až do půlnoci, půjdou s vámi nakupovat a pomluví s vámi všechny vaše spolužačky. Jsou společenští, zábavní, starostliví, ale taky krapítek manipulativní drbny.



ESFP

Party girl/boy. A při dostatečném uměleckém talentu taky šašek nebo herec. Zábavní, impulzivní, šílení, akční, přátelští. Rádi ostatní objímají. Dory z Hledá se Nemo nebo Rose z Doctora Who.



INTJ

Takoví černokněžníci. Alespoň v knížkách a filmech jsou INTJ vždycky zlosynové, co chtějí ovládnout svět. Saruman, senátor Palpatine, Magneto. V reálném životě touhu ovládnout celý svět většinou sublimují na touhu pochopit ho. Nezávislí, inovativní, nezatížení detaily a fascinovaní teoriemi.



INTP

Pro tento typ existuje až trapně přesné ztělesnění – Albert Einstein. Prostě typický „bláznivý profesor“. Zajímají se o strašně moc věcí a strašně moc do hloubky, ale nemají nějakou zásadní potřebu své poznatky sdílet s vnějším světem. Na to konto jsou všichni okolo nich přesvědčení, že plýtvají svým potenciálem. (Oni to tak rozhodně nevnímají.)



ENTJ 

Ve vojenských hodnostech se úplně nevyznám, ale tak jak je ESTJ generál, tak ENTJ je takový válečný stratég. V podstatě je možné si ho představit i jako krále, nač troškařit. To ENTJ nikdy nedělají.  Velmi rádi vymýšlí komplikované plány, jak vyhrát nad všemi ostatními a vládnout celému světu. Většinou je uskuteční a většinou jim vyjdou. Naprosto zásadně mají vždycky pravdu.



ENTP

ENTP jsou známí debatéři. Sarkastičtí, zvídaví a vynalézaví. Přeskakují od jednoho problému k druhému a chvilku neposedí. K životu nezbytně potřebuji změny a neustálé výzvy. Často se označují jako zábavní a společenští šprti. Tony Stark je typický ENTP.



INFJ

INFJ jsou takoví Gandalfové a Galadriel(y). Hloubaví jedinci s pečlivě vybudovaným vnitřním světem fantazie. Rádi si o sobě myslí, že jsou záhadní a originální. A často taky jsou. Na základě toho se často cítí nepochopeni okolním světem. A to taky často jsou. Svůj vnitřní svět jednorožců, nesmrtelnosti a cestování časem (INF) mají touhu organizovat (J), což je v podstatě nemožné a vede to k častým existenciálním krizím. Vím, o čem mluvím, sama jsem INFJ.



INFP

Tišší, citliví snílci. Šíří kolem sebe takovou zvláštní atmosféru harmonie, opravdovosti a tiché přívětivosti. Jsou strašně dobří posluchači a uklidňovači. Ostatní lidi mají nekontrolovatelnou touhu je objímat, což je většinou dost děsí. Za plyšovým zevnějškem skrývají intenzivní emoce a ideály, které jsou schopni hájit do krve. A samozřejmě také jednorožce a cestování časem stejně jako INFJ, ale méně uspořádané.



ENFP 

Velký (nebo i malý) děcko. Zábavní, zvídaví, hraví, originální a nadšení ze všeho. Mám takovou teorii, že každé dítě je v podstatě z velké části ENFP. Pokud mu to však zůstane do dospělosti, může být čas od času osočen z toho, že na něčem jede, i když v životě neměl ani cigaretu. Jsou prostě pořád na takovém mentálním tripu.



ENFJ

Pro tento typ mám velice specifické ztělesnění – vůdce náboženské sekty. Jsou takoví přesvědčiví, charizmatičtí, výmluvní, nadšení a přátelští. Všechno je pro ně o „vnitřním potenciálu“, který je nutné využít a uskutečnit. Jejich heslo by mohlo být „buď ta nejlepší verze sebe sama“. Míří ke světlým zítřkům a inspirují ke změně. Jsou prostě úžasní.





Zdroje obrázků:

http://33.media.tumblr.com/6a5f2921d066801921f750763886601f/tumblr_inline_nqsfto17FX1slrvm0_500.gif
http://i7.photobucket.com/albums/y268/contaminateddirt/Feelings.gif
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7OrC95TtK9zycdnECwh0mWkUYW8QMXN9yfhKciSyN1ipA3v8qpUGiDkBUrMWahsFFlXEoYJXdmiKHxHOxy-OMJGsS8PYHyy8mlr1hZ0RsxjVDvRHG3LecH32ALzcsQ0WNMkrWQKXypBIz/s400/estj.jpg
http://img.pandawhale.com/42924-haters-gonna-hate-bender-gif-tSoi.gif
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2d/69/c5/2d69c562d4606cced6aa09e1aa6670f4.jpg
https://33.media.tumblr.com/51684ba503caf731a07d130e2db2f677/tumblr_n198uti1Gn1t5005oo1_500.gif
http://31.media.tumblr.com/6b8910801289f83db1474fc67b720c52/tumblr_mvijze5VmG1qal2bto2_250.gif
http://38.media.tumblr.com/a967271b51fcd4544735c5e788ec21f0/tumblr_inline_njobwfoEzA1sabgem.gif
http://38.media.tumblr.com/1408d89ec8fb08d2925c492e71136991/tumblr_ne7kafCZUw1ssvjtqo1_400.gif
http://personalitygrowth.com/wp-content/uploads/2015/05/10408633_1557509734524677_8839742263739963463_n.jpg
http://i59.tinypic.com/1zf37l2.gif
https://backwardstimemachine.files.wordpress.com/2013/06/122520-25201-001.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3d/82/c8/3d82c8efa055ae4e8a8d5ec1eaf9d03f.jpg
https://nextsimulacrum.files.wordpress.com/2013/03/infp-emo.jpg
http://oyster.ignimgs.com/wordpress/stg.ign.com/2015/03/god-is-a-chicken-finger.gif
http://33.media.tumblr.com/tumblr_m3qhr4u9bR1r100poo1_500.gif

Žádné komentáře:

Okomentovat