pondělí 7. března 2016

Psychologie a ASMR II

Pověz mi o své matce 


Pořád je tu však otázka kde se tady něco takového vůbec vzalo a k čemu to slouží. V této oblasti se taky psychologickými teoriemi nešetří. Všechny tyto teorie se urputně snaží postihnout, co mají všechny ASMR spouštěče z psychologického hlediska společného a s jakou částí lidské duše by to mohlo souviset.

Jak už to tak v psychologii bývá, heslo, kterým nikdy nic moc nezkazíte je MATKA. Takže jedna z nejoblíbenějších teorií (i v rámci ASMR komunity) je, že ASMR, je prostě o matce. Ve většině videí vystupuje ženská ASMR tvůrkyně, mluví na vás měkkým hlasem (takovým, jakým by matka mohla mluvit na nemluvně) a zaměřuje se především na osobní vztah k vám – přes kameru vás hladí, pusinkuje, šeptá do ucha a já nevím, co ještě. No jasná matka.

Problém je v označení „většina videí“. Na spoustu lidi tyto spouštěče totiž jednoduše neplatí. Mně osobně se třeba takové to navazování osobního vztahu přes kameru přímo protiví, spíš vyhledávám ASMR návody, přednášky a neosobní role play a ASMR u mě spouští i zcela nelidské zvuky (nemám na mysli kvičení zabíjených zvířat, ale třeba pípání a bzučení různých přístrojů).

No, a podobný problém je se všemi ostatními teoriemi. Žádná z nich neplatí bez výjimky – což tak trochu chcete, pokud ta teorie má vysvětlit, proč něco nějak funguje. Ale o ASMR videích se nedá říct téměř nic všeobecně platného z psychologického hlediska.

  • ASMR tvůrci jsou muži, ženy i děti
  • ASMR videa jsou téměř v každém jazyce – angličtina, ruština, francouzština, korejština, španělština a tak dále
  • obsah videí může být osobní pozornost, návod na činnost, organizování (skládání, žehlení, štítkování), přednáška, šustění a klepání všeho druhu, role-play u hodného pana doktora, ale i role-play mučení, přepadení, únos a zombie apokalypsa.
  • hlas může šeptat, mlaskat, měkce mluvit, foukat, dýchat.


Jediné, co mě napadá jako spojující znak ASMR podnětů je taková opatrnost a soustředěnost – jak v hlase, tak v chování. Nicméně pokud osoba, která má ASMR zprostředkovat, nemá ASMR „něco“ ve svém hlase, tak se může se opatrně a soustředěně stavět na hlavu a ASMR to nevyvolá.


Co se tady snažím říct – nehledě na to, jestli ASMR fenomén má psychologický aspekt, tak se, podobně jako u synestézie, nejedná o pouze psychologický fenomén. Z velké části jde o záležitost nějakých zvukových frekvencí (éée…nebo tak), případně o rozdílnou nervovou připravenost vnímat určité podněty. Znovu – něco jako čokoláda (nebo kterékoliv dobré jídlo), hudební skladba nebo zvuk deště. A smiřme se s tím, že se prostě přesně neví, proč máme rádi určitá jídla. Jak u jídla, tak u ASMR existuje pravděpodobně nějaký obecný evoluční význam a velmi velmi vzdáleně by se dalo mluvit o nějakém kolektivně psychologickém významu (asi jakože dobré jídlo nám chutná, protože nás neotráví a my přežijeme, což je rozhodně super). 

Ale vysvětlovat ASMR matkou je pro mě podobné jako vysvětlovat oblibu jednotlivých jídel podle jejich falického nebo (co je opak falického? Yahoo answers říká iónický) iónického tvaru a významu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat